Titel: Hampfrö i gengångarens väg

Meddelare: Orgeltrampare Anders Arnström  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Det var en bonde i Överön som hette Per Olsson. Han dog före mitt minne. Efteråt klagade gårdsfolket och byamännen att han var "gengångare". Då var det någon sorts trollkarl, som gillade dem till att de skulle så hampfrö hela vägen från kyrkan och till Överön, så skulle den döde inte kunna komma till gårds, ty han måste först plocka upp vartenda frö i vägen. De köpte en hel massa frö och sådde ut, hejdade inte alls, för de räknade ut, att ju mera de sådde, ju längre skulle de vara fri honom. Om det nu var deras tro eller hade fröna verkan alltnog så syntes han inte mera till. Kanske att han går där ute på vägen och plockar hampfrö än i dag, men då bör han allt ha ordentligt ont i ryggen vid det här laget.